ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

Szabédi és az irodalom egysége

GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
szabedi_plakat_2017_00_kicsi.png

 

A 2017. május 12-i Szabédi Nap, Szabédi László születésének 110-ik évfordulóján, igen aktuális témát boncolgatt: a magyar irodalom egységének kérdéskörét.

 

A koszorúzások sorát a Szabédi Emlékházban Széman Péter és Kántor Lajos, a Házsongárdi temetőben Pap Mária unitárius lelkész beszéde tette ünnepivé.

 

     

Egyed Emese irodalomtörténész 18–19. századi remek példák mentén magyar irodalmi koherencia-modelleket vázolt fel, Kántor Lajos előadása Szabédi életművében vizsgálta a kérdést. A történeti perspektívákat nyújtó tudományos előadásokat követően a téma kortárs megítéléseire tevődött át a hangsúly; írók, irodalomtörténészek, kritikusok beszélgettek a tárgyról, ill vallottak a mindennapi írói gyakorlatban megélt magyar irodalom egységének és különbözőségeinek kérdéséről.


Demeter Zsuzsa, Horváth Előd Benjámin (Benji), Márton Evelin, Biró Annamária, Vida Gábor

A Demeter Zsuzsa kritikus által moderált beszélegetés –melynek meghívottjai Bíró Annamária, Horváth Benji, Márton Evelin és Vida Gábor – izgalmas szellemi kalandnak bizonyult. Nemcsak írói műhelyekbe való betekintés lehetőségére nyújtott alkalmat, ill. az irodalomtörténeti kézikönyvek erdélyi és magyarországi irodalmainak képét problematizálta, hanem az értékeléstörténeti változékonyságra is felhívta a figyelmet.

-bká-

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés