ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

Dsida Jenőre és Páskándi Gézára emlékezünk

GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
dsida_2017_kiem.png

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület május 18-án és 19-én Dsida Jenő Napok címmel irodalmi esttel, tanácskozással és koszorúzással egybekötött főhajtással tiszteleg a 110 éve Szatmárnémetiben született költő emléke előtt.

A kétnapos rendezvénynek Szatmárnémeti lesz a fő helyszíne, de az irodalmi tanácskozás és megemlékezés meghívottai május 19-én kora este a Dsida Jenő által kedvelt Szatmárhegyre, a Kossuth-díjas Páskándi Géza költő és drámaíró szülőfalujába is ellátogatnak és részt vesznek a XX. alkalommal megrendezésre kerülő ottani Páskándi-megemlékezésen.

Indokolt az egymást követő és közös főhajtás, hiszen 1957-ben Páskándi Géza egyike volt azoknak az erdélyi értelmiségieknek, akik Dsida Jenő születésének 50-ik évfordulója ürügyén felhívták a figyelmet a hosszú időn keresztül elhallgatott erdélyi költő jelentőségére, szorgalmazták emlékének ápolását.

A 2017-es Dsida Jenő Napok programja május 18-án, csütörtökön 19:00 órakor a Római Katolikus Püspöki Palota dísztermében a szatmári származású Banner Zoltán előadóművész irodalmi estjével veszi kezdetét, majd másnap (május 19-én, pénteken) délelőtt 10:00 órától a Református Esperesi Hivatal tanácstermében irodalmi tanácskozással, délután 17:00 órától pedig a költő Titulescu téri szobra előtti főhajtással folytatódik.

A Dsida-megemlékezést követő szatmárhegyi Páskándi idézés 19:00 órakor a költő szülőháza telkén, 20:00 órától pedig a községközpont főutcáján található mellszobra előtt zajlik.

A mindenki számára nyitott rendezvényekre az érdeklődőket szeretettel várják a szervezők.
 

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés