SAJTÓVISSZHANG

Báthory István emlékest Medgyesen

szeben.ro, 2021. dec. 4.
Medgyesi Református Egyház, gyülekezeti terem (str. Unirii nr. 17, Medgyes) 2021. december 11., szombat, 16:00–18:00

Emlékezzél vissza az egész útra!

frissujsag.ro, 2021. nov. 22.
„Aki él, az mind, mind örüljön,/ Mert az Élet mindenkinek/ Kivételes, szent örömül jön” — születésének 144. évfordulóján hajtottak főt Ady Endre emléke előtt a hagyományos és rendhagyó zarándoklaton.

100 éves a Dalosszövetség - Emléktábla avatás

NetFilmTar, 2021. nov. 22.
100 éves a Romániai Magyar Dalosszövetség - Emléktábla avatás A teljes adás itt tekinthető meg! 

Ady Endrére emlékeznek szülőfalujában, Érmindszenten a hét végén

kronikaonline.ro, 2021. nov. 19.
Ökumenikus istentisztelettel és Marosán Csaba kolozsvári színművész pódiumműsorával emlékeznek Ady Endrére szülőfalujában, Érmindszenten szombaton 11 órától – közölte a szervező Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE).

Napok hordaléka: emléktábla avatás és kopjafaállítás

Brassai Magyar Adás, 2021. nov. 18.
Az 1863-ban alakult Brassói Magyar Dalárda szervezésében emléktáblaavatással és kopjafaállítással köszöntötték a 100 évvel ezelőtt Brassóban megalakult Romániai Magyar Dalosszövetséget. 

Magyar nyelv és szórvány napja online – Erdélyi Magyar Televízió

Erdély TV Híradó, 2021. nov. 16.
November 13-át, a magyar nyelv és november 15-ét, a magyar szórvány napját negyedik alkalommal szervezte közösen Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület és Ifjúsági Szervezete, az EMKISZ.

100 éves a Brassói Magyar Dalárda

marosvasarhelyiradio.ro, 2021. nov. 15.
Brassóban ünnepelték a Romániai Magyar Dalosszövetség 100 éves évfordulóját. A centenáriumi ünnepség alkalmával, szombaton a Brassói Magyar Dalárda márvány emléktáblát helyezett el és kopjafát állított az Áprily Lajos Főgimnázium udvarán.

Kvíz és beszélgetések a szórvány napján

Szabadság Napilap, 2021. nov. 13.
A magyar nyelv (nov. 13.) és a magyar szórvány (nov. 15.) napja alkalmából negyedik éve szervez közös rendezvényt az EMKE és ifjúsági szervezete, az EMKISZ. A koronavírusjárvány miatt idén is nagyrészt online zajlik a programsorozat ma, november 13-án.

Ökumenikus istentisztelettel és Marosán Csaba pódiumműsorával emlékeznek idén Ady

szatmar.ro, 2021. nov. 8.
November 20-án, 10 órától Ady Endre költőre emlékeznek szülőfalujában. Az alábbiakban az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület által továbbított felhívást közöljük.

Szilágyi Domokosra emlékeztünk

frissujsag.ro, 2021. nov. 7.
A járványhelyzet előírásaihoz igazodva szervezte meg idén a Szilágyi Domokos-megemlékezést Muzsnay Árpád, az EMKE főtanácsosa. Egy-egy szál virággal rótták le kegyeletüket a jelenlévők.

Ökumenikus istentisztelettel és Marosán Csaba pódiumműsorával emlékeznek szülőfalujában Ady Endrére

felvidek.ma, 2021. nov. 7.
Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület messzemenően támogatja az Adyfalvi Református Gyülekezet és annak lelkipásztora, Forró Csaba november 20-i Ady-megemlékezéssel kapcsolatos elképzeléseit, mely 10 órakor kezdődik az adyfalvi református templomban, majd a

„Hovatovább csak temetésen hallhatni értelmes beszédet” - haláli kiállítás, élőknek!

transindex.ro, 2021. nov. 4.
Engel Károly nem csak gyűjtötte a gyászjelentőket, hanem meg is kommentálta a temetést, amelyen ilyet kapott. Társadalomrajznak is beillenek emlékei.

„Megindítóan szép temetés volt” – Engel Károly művelődéstörténész gyászjelentő-gyűjteményéből nyílik kiállítás Kolozsváron

kronikaonline.ro, 2021. nov. 2.
Régi gyászjelentőket felsorakoztató tárlat nyílik kedden Kolozsváron Engel Károly irodalom- és művelődéstörténész hagyatékából.

Korképet rajzol a huszadik századról Engel Károly gyászjelentő-gyűjteménye

maszol.ro, 2021. okt. 28.
Engel Károly irodalom- és művelődéstörténész gyászjelentő-gyűjteményéből rendez kiállítást Kolozsváron az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület.

Beszélgetés MATEKOVITS MÁRIA, nyugalmazott pedagógussal „Hidat építeni az emberek, a csoportok között”

Nyugati Jelen, 2021. okt. 5.
– Hogy vagy? Hallottam, hogy gyengélkedtél az utóbbi időben.

Báthory Emlékév 2021 Szilágysomlyón: hidat építenek múlt és jelen között

maszol.ro, 2021. szept. 27.
Az előző évekhez hasonlóan az idén is megemlékeztek Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király születésnapjáról, mintegy ,,hidat építve ezáltal múlt és jelen között” – mondta Kovács Zoltán Zsolt, a Báthory István Alapítvány elnöke a 29. alkalommal megszervezett szilágysomlyói Báthory Napokon.

Hegyközkovácsiban zajlott a honismereti konferencia

erdon.ro, 2021. szept. 11.
A Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság (PBMET) szeptember 3–5. között Hegyközkovácsiban, a Varga Vilmos Művelődési Házban szervezte meg a XXVI. Honismereti Konferenciáját, 81 személy részvételével.

„…magános, komorfényű csillagként…”

e-nepujsag.ro, 2021. szept. 3.
Olosz Lajosra emlékeztek Az erkölcs és a szépség költőjeként ismert Olosz Lajosra emlékeztek születésének 130. évfordulója alkalmából augusztus 27-én, pénteken a marosvásárhelyi Bernády Házban. A Vásárhelyi Forgatag keretében zajló, telt házas együttlétet a költő leszármazottjai szervezték.

„Örök vándor s örök idegen”

Felvidék.ma, 2021. szept. 2.
A 130 éve született Reményik Sándor felvidéki gyökerei címmel az EMKE és a Csemadok szervezésében szeptember 1-jén Rozsnyón a Csemadok-székházban ismeretterjesztő konferenciát rendeztek. A kiállítással egybekötött rendezvény Köteles Lászlónak, a Csemadok országos alelnökének köszöntőjével kezdődött.

Honismereti konferenciát rendeznek Hegyközkovácsiban

erdon.ro, 2021. aug. 31.
A Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság szeptember 3–5. között szervezi meg a XXVI. Partiumi Honismereti Konferenciát, Hegyközkovácsiban, a kultúrotthonban. Fő témák: helynevek kutatása, pusztuló műemlékeink, nagy személyiségeink emlékezete. Az alábbiakban közöljük az esemény részletes programját.

Felhőerdők a Palotában

e-nepujsag.ro, 2021. aug. 30.
A marosvásárhelyi származású Szász Sándor festőművész Rendszerek és felhőerdők című kiállítása nyílt meg augusztus 20-án a Képzőművészek Egyesületének (UAP) Kultúrpalota-beli Art Nouveau Galériájában. A szeptember 8-ig látogatható tárlat a Maros Megyei Múzeum és az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület szervezésében jött létre.

Felhívás Bihar megyei és nagyváradi magyar civil szervezetekhez

Erdon, 2021. júl. 16.
Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) 1885-ben Kolozsváron alakult meg, 1991-ben újjáalakult, majd 2004-től önálló ernyőszervezetté, művelődési civil szervezetek szövetségévé vált.

Idén is megtartják a sződemeteri Kölcsey-megemlékezést

szatmar.ro, 2021. júl. 10.
Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület szorgalmazására a három évtizedes hagyományokhoz híven a születésnapját megelőző pénteken emlékeznek meg Sződemeteren Kölcsey Ferencről – tájékoztatta szerkesztőségünket Muzsnay Árpád főszervező. 

Szilágyi Domokos mellszobra előtt emlékeztek meg a költőről

szatmar.ro, 2021. júl. 3.
Nyolcvanhárom éves lenne idén a tragikusan fiatalon elhunyt Szilágyi Domokos, az erdélyi líra egyik meghatározó alakja, aki több szálon is kötődik Szatmárnémetihez. Születésnapján, július 2-án rá emlékeztek a szatmári irodalomkedvelők. 

Emlékezzünk együtt Szilágyi Domokosra!

szatmár.ro, 2021. jún. 25.
Július 2-án, pénteken 19 órakor Szilágyi Domokosra emlékeznek Szatmárnémetiben.

Mindig a saját fejéből kinézve látta a világot – interjú Dáné Tibor Kálmánnal, a Művelődés folyóirat leköszönő főszerkesztőjével

ErdélyiNapló, 2021. jún. 25.
A csillagászat érdekelte, tudását szerette volna másokkal is megosztani, így az ismeretterjesztés felé fordult. Nehéz időszakban vette át a Művelődés folyóiratot, az utóbbi években elért eredmények az ő elképzeléseit igazolják.

EMKE-díjazás a Vártemplomban

Népújság, 2021. jún. 15.
Mivel idén a járványügyi helyzet miatt nem kerülhetett sor Marosvásárhelyen az erdélyi magyar közművelődés napjának a megünneplésére, az EMKE országos elnöksége okleveleinek az átadására a Vártemplom nyújtott otthont.

El kell jönni ehhez a házhoz, Páskándi szülőházához

frissujsag.ro, 2021. máj. 17.
A járványhelyzet miatt sokkal szűkebb körben emlékeztek péntek délután a magának és népének szabadságát visszakérő, örök lázadó, klasszikus-kortárs, a groteszk és abszurdoid látásmóddal merészen kísérletező író-költő Páskándi Gézára Szatmárhegyen.

Munkássága példát mutat ma is — Jakabffy Elemérre emlékeztünk

frissujsag.ro, 2021. máj. 17.
A kisebbségi politikus, két mandátumban Szatmár megye parlamenti képviselője, jogász és publicista Jakabffy Elemérre emlékeztek születésének 140. évfordulóján. A járványhelyzet miatt idén nem lehetett megszervezni a hagyományos Jakabffy Napokat.

Dsida Jenőre emlékeztek Szatmárnémetiben

szatmar.ro, 2021. máj. 15.
Május 14-én, pénteken délután 17 órától a Dsida-Páskándi-Jakabffy emlékünnepély-sorozat első állomásánál, a Titulescu téri református templom kertjében álló Dsida-szobornál gyűltek össze néhány tucatnyian, hogy megemlékezzenek városunk egyik legnagyobb költőjéről, Dsida Jenőről. 

„Itt érezhettük Dsida Jenőt közöttünk”

frissujsag.ro, 2021. máj. 15.
„Dsida Jenőre emlékezünk, a költő érzékeny szemével és nagy szívével nézhetünk szét a világban, és oszthatjuk meg félelmeinket, világszeretetünket” — fogalmazott Schönberger Jenő megyéspüspök tegnap a költő születésének évfordulójára szervezett megemlékezésen.

Szentgyörgytől Szatmárig Nagy Csongor Zsolttal

kolozsvariradio.ro, 2021. máj. 09.
Nagy Csongor Zsolt, a Szatmári Északi Színház Harag György Társulatának tagja kapta idén az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Kovács György-díját.

Dsida Jenőre, Páskándi Gézára és Jakabffy Elemérre emlékezünk

szatmar.ro, 2021. máj. 7.
Születésük napjának közelsége is indokolja, hogy az előző esztendők gyakorlatához hasonlóan az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület kezdeményezésére május közepén ugyanazon, vagy egymást követő napokon emlékezzünk meg Dsida Jenő és Páskándi Géza írókról, valamint Jakabffy Elemér kisebbs

Illusztrációkban, könyvtervezésben gazdag életmű – látogatóban Unipan Helgánál

kolozsvariradio.ro, 2021. máj. 05.
Életéről, munkásságáról beszélgettünk Unipan Helga grafikusművésszel, a Polis Kiadó könyvtervezőjével, aki áprilisban az EMKE Szolnay Sándor-díját vehette át.

Sorsritmusok

kolozsvariradio.ro, 2021. ápr. 30.
Mozgáskultúráról, közösségi élményről, szakmaiságról esett szó a Tetőterasz április 30-i műsorában, a tánc világnapjának mintegy utórezgéseként.

EMKE-díjasok: Böjte Csaba, Székely Melinda és Feketelaki Tibor

kolozsvariradio.ro, 2021. ápr. 28.
Vendégeink az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) frissen díjazott személyiségei: Böjte Csaba, valamint Székely Melinda és Feketelaki Tibor.

Megemlékezés volt a majtényi síkon

Nagykárolyi Anziksz, 2021. ápr. 26.
A II. Rákóczi Ferenc vezette szabadságharc befejezésének 310. évfordulójára és a 345 évvel ezelőtt született „nagyságos fejedelemre” emlékeztek a domahidi vasútállomás mögött található kuruc-emlékműnél az elmúlt hétvégén.

Megemlékezés a majtényi síkon

Nagykárolyi Református Egyházmegye, 2021. ápr. 25.
A II. Rákóczi Ferenc vezette szabadságharc befejezésének 310. évfordulójára és a 345 évvel ezelőtt született „nagyságos fejedelemre” emlékeztek a domahidi vasútállomás mögött található kuruc-emlékműnél szombat délelőtt.

Megemlékezés a majtényi síkon

mediaklikk.hu, 2021. ápr. 24.
II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemre, az általa vezetett Szabadságharcra, és az azt lezáró békére emlékeztek a Szatmár megyei Kismajtényban. Itt szúrta a földbe a fejedelmi zászlókat Rákóczi 11.000 kuruc katonája 1711.

Részben online zajlik, de nem marad el a kolozsvári Könyvturi

Maszol.ro, 2021. ápr. 21.
Április 23. és 25. között ismét ingyenesen elvihető könyvekből válogathatnak a kolozsváriak a Szabók Tornyában, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete (EMKISZ) ugyanis ötödik alkalommal szervez tavaszi Könyvturit.  

Szatmári kitüntetettek

Nagykároly és Vidéke, 2021. ápr. 15.
A koronavírus-járvány miatt szűk körben, református ahítat keretében adták át szombaton Kolozsváron az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) idei díjait, amelyekkel minden évben azok munkásságát ismerik el, akik tevékenységükkel hozzájárultak szakterületükön az erdélyi közművelődé

Átadták az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület díjait

Magnificat, 2021. ápr. 14.
Böjte Csaba OFM, Papp László és Szabó Ákos katolikus papok, valamint Nagy Éva Vera iskolanővér részesült idén kitüntetésben. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) idei díjkiosztó gáláját április 10-én tartották a kolozsvári alsóvárosi (kétágú) református templomban.

Átadták az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület díjait

Magyar Kurír, 2021. ápr. 14.
Böjte Csaba OFM, Papp László és Szabó Ákos katolikus papok, valamint Nagy Éva Vera iskolanővér részesült idén kitüntetésben. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) idei díjkiosztó gáláját április 10-én tartották a kolozsvári alsóvárosi (kétágú) református templomban.

EMKE-díjat kapott Kiss László

Háromszék, 2021. ápr. 14.
A díj odaítélésekor közzétett tájékoztatóban többek között úgy fogalmaznak, Kiss László az erdélyi és összmagyar könyvtárügyet, az iskolai könyvtárak ügyét képviseli tevékenyen, és ezen a téren több újító és széles körben elismert kezdeményezése is volt.

„…ahol az Úr Lelke, ott a szabadság.”

Szatmári Friss Újság, 2021. ápr. 26.
A járványhelyzet miatt a megszokottnál kevesebben vettek részt szombaton a domahídi vasútállomás mögött lévő kuruc emlékműnél megszervezett főhajtáson és Rákóczi-megemlékezésen.

EMKE-díjak 2021

Erdélyi Figyelő, 2021. ápr. 13.
Átadták a 2021-es EMKE-díjkat. Az erdélyi Oscar-ként ismert szobrocskát és a vele járó díszoklevelet az erdélyi magyar közművelődési életben kiválót alkotó személyiségek kapták meg.

MAGYARADÁS / EMKE-díjas Jánosi Csaba geológus - Borvizek útján

TVR1 Magyar Adás, 2021. ápr. 19.
Jánosi Csaba geológust az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Kőváry László-díjjal jutalmazta ismeretterjesztő írásai valamint az ország első borvízmúzeumának létrehozásáért.

MAGYARADÁS / Az EMKE 2021-es díjátadó ünnepsége

TVR1 Magyar Adás, 2021. ápr. 13.
Kissé fellengzősen "erdélyi Oscarnak" is nevezik azt az évente megítélt díjat, amellyel – többnyire tucatnyi kategóriában – az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület ismeri el a hazai magyar kultúra csúcsteljesítményeit, illetve kiemelkedő személyiségeit. A múlt hét végén került sor a 2021-es díjak átadására.

Vámszer Géza-díjat adományoztak Széman Rózsa játszóházvezetőnek, közművelőnek, orvosasszisztensnek

Szilágysági Szó, 2021. ápr. 13.
Szombaton az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Széman Rózsa játszóházvezető, közművelő, orvosasszisztens részére – állandó útkeresésben, fejlődésben levő, felelősségtudattal és szeretettel végzett, lelkes, odaadó munkájáért – Vámszer Géza-díjat adományozott.

EMKE-díj

mediaklikk.hu, 2021. ápr. 10.
A közművelődés különböző területein kiemelkedő tevékenységet folytató szakembereknek adta át díjait ma délután az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület. A díjkiosztó gálát a járványügyi intézkedések miatt, szűk körben tartották meg Kolozsváron. 

Átadták szombaton az EMKE-díjakat

kolozsvariradio.ro, 2021. ápr. 12.
A közművelődés különböző területein kiemelkedő tevékenységet folytató szakembereknek adta át díjait szombat délután az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE), a Kolozsvár-Alsóvárosi Református Egyházkerület templomában.

Nagy István-díjat kapott Nagy M. Vera nővér

Boldogasszony Iskolanővérek, 2021. ápr. 12.
A zártkörű díjátadóra 2021. április 10-én került sor a Kolozsvár-Alsóvárosi Református Egyházkerület templomában, református áhitat keretében.

EMKE-oklevél Vass Leventének

Nápújság, 2021. ápr. 11.
„A közjó az, ami nem fogy el”

Átadták az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület díjait

romkat.ro, 2021. ápr. 11.
Böjte Csaba OFM, Papp László, Szabó Ákos katolikus papok, Nagy Éva Vera Boldogasszony iskolanővér részesült idén kitüntetésben.

Kovács György-díjjal tüntették ki Nagy Csongor Zsoltot

theater online, 2021. ápr. 10.
A Harag György Társulat színészének kiemelkedő művészi teljesítményének elismeréseképpen ítélték oda az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület díját.

Erdélyi Oscar: szűk körben adták át a 2021-es EMKE-díjakat Kolozsváron

Maszol.ro, 2021. ápr. 10.
Az Erdélyi Oscarnak is nevezett EMKE-díjakat a Kolozsvár Alsóvárosi Református Egyházközség templomában (Kétágú) adták át szombat koradélután. Idén 11 személy részesült elismerésben a közművelődés különböző területein kiemelkedő tevékenységéért.

EMKE díjak

M5, 2021. ápr. 10.
Az M5 kulturális híradója vezető gírként számolt be az EMKE szombati díjátadójáról. A videó visszanézhető az Médiaklikk oldalán.  

Szombaton adják át Kolozsváron az EMKE-díjakat

kisalfold.hu, 2021. ápr. 9.
A koronavírus-járvány miatt szűk körben, református áhítat keretében adják át szombaton Kolozsváron az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) idei díjait, amelyekkel minden évben azok munkásságát ismerik el, akik tevékenységükkel hozzájárultak szakterületükön az erdélyi közművelődé

Szombaton adják át Kolozsváron az EMKE-díjakat

Feol, 2021. ápr. 9.
A koronavírus-járvány miatt szűk körben, református áhítat keretében adják át szombaton Kolozsváron az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) idei díjait, amelyekkel minden évben azok munkásságát ismerik el, akik tevékenységükkel hozzájárultak szakterületükön az erdélyi közművelődé

Szombaton adják át Kolozsváron az EMKE-díjakat

Webrádió, 2021. ápr. 8.
A koronavírus-járvány miatt szűk körben, református áhítat keretében adják át szombaton Kolozsváron az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) idei díjait, amelyekkel minden évben azok munkásságát ismerik el, akik tevékenységükkel hozzájárultak szakterületükön az erdélyi közművelődé

A Táncművészet szak két oktatója is EMKE-díjban részesül

sapientia.ro, 2021. ápr. 8.
Április 10-én, szombaton délután 2 órától adják át a díjakat Kolozsváron, az Alsóvárosi Református Egyházközség templomában (Kétágú templom).

Kiemelkedő szakembereket díjaz az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület

Maszol.ro, 2021. ápr. 7.
A közművelődés különböző területein kiemelkedő tevékenységet folytató szakemberek kitüntetésére szolgáló EMKE Díjakat április 10-én, szombaton adják át Kolozsváron, szűk körben, a díjkiosztó gálát azonban online is közvetítik, közölte az egyesület.

EMKE-díjak 2021 – Szombaton adják át az idei elismeréseket

Szabadság, 2021. ápr. 6.
Április 10-én, szombaton 14 órától a Kolozsvár-Alsóvárosi Református Egyházkerület templomában (Kétágú templom) adják át az idei EMKE-díjakat, derül ki az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület közleményéből.

EMKE-gála szombaton – Unipan Helgát és Böjte Csabát is díjazzák

kolozsvariradio.ro, 2021. ápr. 7.
Április 10-én, szombaton délután 2 órától adják át az EMKE-díjakat Kolozsváron, az Alsóvárosi Református Egyházkerület templomában (Kétágú templom), áhítat keretében.

Egy a hibád: magyar vagy

Erdélyi Napló, 2021. ápr. 2.
A kolozsvári románságnak és elsősorban a városvezetésnek mindig fájt, hogy a magyarok által kiépített Főtér a város egyik legszebb és leglátogatottabb helye. A Mátyás-szobor a kincses város jellemzője, arculatának tündöklő pontja, amit szinte világszerte ismernek. Királyunk szobra a 20.

Mozaik Múzeumtúra - Fókuszban a határon túli múzeumok

kisalfold.hu, 2021. márc. 28.
Fókuszban a határon túli magyar vonatkozású gyűjteménnyel rendelkező múzeumok és kiállítóhelyek a Mozaik Múzeumtúra idei tematikájában.

Meghalt Nagy Attila

origo.hu / mti.hu, 2021. márc. 25.
Meghalt 66 éves korában Nagy Attila erdélyi film- és drámatörténész, színházi rendező, Shakespeare-kutató, egyetemi tanár, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja - tudatta a köztestület.

Meghalt Nagy Attila film- és drámatörténész

index.hu, 2021. márc. 24.
Hatvanhat éves korában elhunyt Nagy Attila erdélyi film- és drámatörténész, színházi rendező, Shakespeare-kutató, egyetemi tanár, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta a köztestület szerdán az MTI-vel.

Hatalmas a felháborodás a Borsos Miklós Lakásmúzeum ügyében

kisalfold.hu, 2021. márc. 19.
Az érintett személyek és szervezetek megdöbbenve értesültek a múzeum tervezett sorsáról.

VIDEO – Femei care ne inspiră – Ottilia Cormoș, despre nevoia patologică de a picta: „Miracolul face parte din lumea reală”

Bistrițeanul.ro, 2021.mar.05.
Impresionantă poveste care ne demonstrează o dată în plus că nimic nu este imposibil: Ottilia Cormoș – unul dintre pictorii noii generații din Bistrița – nu pusese mâna pe o pensulă până la 38 de ani, muncind și ocupându-se de familie. „Din nefericire, pasiunea mea pentru pictură a venit în urma unor întâmplări mai neplăcute pentru mine. Dar se pare că Dumnezeu nu te lasă. În momentele cele mai grele îți întinde o mână de ajutor ca să poți merge mai departe sau chiar ca să poți supraviețui…”, a mărturisit Ottilia Cormoș.

Mozaik Múzeumtúra: Fókuszban a határon túli múzeumok

Felvidék.ma, 2021. márc. 2.
Fókuszban a határon túli magyar vonatkozású gyűjteménnyel rendelkező múzeumok és kiállítóhelyek a Mozaik Múzeumtúra idei tematikájában.

Barabás László szikonyországi ,,szekerén”

Népújság, 2021. feb. 16.
Egy sajátos, az időszekerek nyomait őrizve is összetéveszthetetlen világ megannyi színe, hangja, hangulata fonódik művészien egybe dr. Barabás László néprajzkutató Szikonyország eltűnőben? Életmód és mentalitás, népszokás és játék Sóvidéken című új tanulmánykötetében. A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont gondozásában megjelent impozáns kötet marosvásárhelyi bemutatójára február 11-én, csütörtökön került sor az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Maros megyei fiókja szervezésében.

Sándor József új emléktáblája előtt

művelődés.net, 2021. feb. 16.
„A történelem nem mögöttünk van, hanem alattunk. Azon állunk.” Mikó Imrétől kölcsönöztem ezt a gondolatot, amely – úgy érzem – számunkra különösen időszerű ebben a pillanatban. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) által a mai napon felavatott emléktábla 130 éves múltja egy kiemelkedő személyiségének állít emléket, tesz hitet ezzel a személyében kifejezésre jutó értékek mellett.

KÓTA-életműdíjjal tüntették ki Szép Gyulát, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatóját

maszol.ro, 2021. jan. 26.
A nem hivatásos kórus- és népzenei élet kiemelkedő képviselőit díjazza minden évben a Magyar Kultúra Napján a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, a magyarországi KÓTA. 2021-ben 12 kategóriában 42 díjat osztottak ki, elismerést kapott Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója is.

Online kórushangverseny a Magyar Kultúra Napján

Szabadság, 2021. jan. 25.
Online eseménnyel emlékezett meg idén a Romániai Magyar Dalosszövetség (RMD) a Magyar Kultúra Napjáról szombaton. Az eseményen idei és régebbi felvételeket láthattunk-hallhattunk a RMD Youtube-csatornáján. A műsorban Bartók Bélára emlékeztek a zeneszerző születésének 140. évfordulóján, illetve Báthory István erdélyi fejedelemre, aki 440 éve, 1581-ben akadémiát alapított Kolozsváron, és akit 450 éve választottak erdélyi fejedelemnek.

Közös kincsünk ünnepén

e-nepujsag.ro, 2021. jan. 25.
Kovács Szabolcs néptáncos kapta az Enyedi Zsolt-díjat. Az élő kultúrával való találkozás vágya hozta péntek délután a Kultúrpalotába a különböző korosztályú marosvásárhelyieket. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Maros megyei szervezete több helyi és megyei partnerintézménnyel együttműködve állított színpadra színes, pörgős, lélekszólongató műsort Kölcsey Himnuszának 198. születésnapján. 

KÓTA-életműdíjat kapott Szép Gyula

Szabadság, 2021. jan. 25.
A nem hivatásos kórus- és népzenei élet kiemelkedő képviselőinek hagyományosan a Magyar Kultúra Napján nyújtja át a KÓTA-díjakat a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége. Az elismerést 2004-es megalapítása óta a szövetség Művészeti Bizottsága javaslatai alapján ítélik oda, idén pedig Szép Gyulát, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatóját is kitüntették.

A magyar kultúra napja Sződemeteren

Szombaton, a magyar kultúra napja alkalmából a sződemeteri Kölcsey Ferenc Egyházi és Kulturális Központ szervezésében emlékeztek a Himnusz megírásának évfordulójára. Igét hirdetett Csűry István püspök, ünnepi műsorral tisztelegtek a tasnádi iskola diákjai.

Fábry-díjat kapott Muzsnay Árpád

Friss Újság, 2021. jan. 24.
Muzsnay Árpád több mint három évtizedes közművelődési tevékenységét Fábry Zoltán-díjjal ismerték el — a díjat a Kárpát-medence magyarságának összefogásáért tevékenykedő, nem szlovákiai személynek ítéli oda a Csemadok, a felvidéki magyarság legnagyobb kulturális szervezete.

Muzsnay Árpád a Kossuth Rádió Nagyítás című műsorában

Médiaklikk, 2021. jan. 24.
A Kossuth Rádió 2021. január 24-i Nagyítás című műsorában Veres Emese Gyöngyvér beszélgetett Muzsnay Árpád főtanácsosunkkal.

Főhajtás a Kölcsey-szobornál

Friss Újság, 2021. jan. 23.
A magyar kultúra napja nemzeti imánk szövege véglegesítésének napjához, 1823. január 22-höz kötődik — ezzel a gondolattal indította beszédét tegnap Muzsnay Árpád a szatmárnémeti Kölcsey-szobornál, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület kezdeményezésére szervezett főhajtáson.

Főhajtás a magyar kultúra napja alkalmából Kölcsey szobra előtt

szatmár.ro, 2021. jan. 22.
Szűk körben gyűltek össze pénteken délután a Láncos-templom előtt álló Kölcsey-szobor körül azok, akik szerettek volna eleget tenni az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület javaslatának, és egy-egy szál virág elhelyezésével emlékezni meg az 1989 óta minden esztendőben megünnepelt magyar

Debrecen, Nagyvárad, Berettyóújfalu, Margitta ezúttal is együtt ünnepel + egyéb programok Kolozsvárról

erdély.ma, 2021. jan. 22.
Debrecen ebben az esztendőben is együtt ünnepli a magyar kultúra napját a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Bihar megyei és nagyváradi szervezetével, Berettyóújfalu és Margitta önkormányzatával, igaz ezúttal online felületeken – közölték a szervezők az MTI-vel.

Hozzon egy szál virágot!

szatmár.ro, 2021. jan. 20.
Főhajtás a Magyar Kultúra Napján Kölcsey emléke előtt – Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület javasolja, hogy január 22-én, pénteken 15:00 órakor a megyeközpont Láncos-temploma kertjében álló Kölcsey-szobor talapzatára helyezett egy-egy szál virággal emlékezzünk az 1989 óta minden esztendőben megünnepelt Magyar Kultúra Napjára, nemzeti imánk végleges változata megszületésének időpontjára. 

Ünnepi előadás a magyar kultúra napján

Székelyhon.ro, 2021. jan. 19.
Az összefogás nevében kezdeményezett az idén ünnepi előadást a magyar kultúra napjára a marosvásárhelyi Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, a Maros Megyei Múzeum, a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia, a Maros Művészegyüttes, a Marx József Fotóklub, a Maros megyei és a marosvásárhelyi RMDSZ és a MIET közös szervezésében.

Közösségért tevő életpálya modelljében bízott

Szabadság, 2021. jan. 21.
Kötő József-emlékkötetet mutatott be az EMKE A körülményekhez mérten szűk körben, az érdeklődők számára online közvetítéssel mutatták be a Színház, civil társadalom és politikum. Írások, tanulmányok Kötő József emlékére című könyvet január 19-én a Györkös Mányi Albert Emlékházban. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület és az Erdélyi Múzeum-Egyesület által kiadott emlékkötet bemutatóját Kötő József dramaturg, színháztörténész, politikus, az EMKE egykori elnöke halálának hatodik évfordulójára időzítették. Az eseményt az emlékház vezetője, Kós Katalin nyitotta meg, majd Széman Péter EMKE-elnök köszöntötte a jelenlévőket és a nézőket a képernyők előtt.

Kötő József-emlékkötetet mutattak be

kolozsvariradio.ro, 2021. jan. 20.
​​​​​​​Kötő József emlékére szervezett online élő könyvbemutatót tegnap délután az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület és az Erdélyi Múzeum Egyesület Könyvkiadó.

Egy híján húszéves a Kürtös

felvidek.ma, 2021. jan. 17.
Megjelent a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya közéleti-társadalmi havilapjának januári száma. A tartalomból:

Gyertyagyújtás a doni áldozatok emlékére

erdély.ma, 2021. jan. 11.
A járványügyi helyzetre való tekintettel idén elmarad a Marosvásárhelyi 23. Határvadász Hagyományőrző Csoport és az EMKE Maros megyei szervezete által évről évre sorra kerülő nyilvános megemlékezés.

Egyénileg emlékeztek Marosvásárhelyen a Don-kanyarban elesettekre

Székelyhon, 2021. jan. 12.
A Don-kanyari offenzíva 78. évfordulóján, január 12-én, bár a járványügyi helyzet nem tette lehetővé a nyilvános megemlékezést, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Maros megyei szervezete és a Marosvásárhelyi 23. Határvadász Hagyományőrző Csoport idén is gyertyát gyújtott az áldozatok emlékére, illetve koszorút helyezett el a marosvásárhelyi római katolikus temetőben álló Don-kanyari emlékműnél.

Megkoszorúzták Petőfi Sándor marosvásárhelyi szobrát

Székelyhon, 2021. jan. 1.
Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Maros megyei szervezete a hagyományokhoz híven az év elsőő napján megkoszorúzta Petőfi Sándor marosvásárhelyi szobrát, megemlékezve a költő születésének évfordulójáról.