ZeneSzó | Meghívott ifj. Zerkula György hegedűművész

A ZeneSzó sorozat következő meghívottja ifj. Zerkula György, a berni filharmonikusok hegedűművésze, akivel Horváth Zoltán zongoraművész fog beszélgetni 2017. február 16-án, kivételesen csütörtöki napon, 18 órától a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.).

A hegedűművésznek a kolozsvári közönséggel való találkozása egy hosszabb hazai hangversenykörút záróeseménye, amelynek Gyergyószentmiklós, Székelyudvarhely, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, Bukarest és Segesvár az állomásai.

Az est folyamán elhangzik P. Constantinescu hegedű-zongora szonatinája és Bartók B. I. rapszódiája, Horváth Edit zongoraművész közreműködésével.

A beszélgető sorozat szervezője az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékháza. Az est társszervezője Horváth Zoltán zongoraművész.

Szeretettel várunk mindenkit!

***

Ifj. Zerkula György 1986-ban született Székelyudvarhelyen, egy régi zenei hagyományokra visszatekintő családban.  Zenei képzése hatévesen kezdődött a város zeneiskolájában, Nemes István tanítványaként. 2002-től a budapesti Bartók Béla Zenekonzervatóriumban tanult Czettner Vera hegedűosztályában. 2005 és 2009 között tanulmányait Stuller Gyula osztályában a Conservatoire de Lausanne site Fribourg-ban, Svájcban folytatta, ahol kitüntetéssel megszerezte a tanári diplomát. 2011 nyarán ugyancsak kitüntetéssel kapta meg előadóművész-diplomáját (MA Music Performance) a Berni Művészeti Főiskolán, Bartlomiej Niziol tanítványaként. Részt vett többek között Sebestyén Ernő, Rolla János, Szabadi Vilmos, Jean Pierre Wallez, Antje Weithaas, Patricia Kopatchinskaja, Benjamin Schmid, Liviu Prunaru, Oleg Kaskiv és Maxim Vengerov mesterkurzusain. Zerkula György rendszeresen ad koncerteket, szonátaesteket, kamarazeneesteket Erdélyben, Magyarországon és Svájcban. Szólistaként fellépett a budapesti MÁV Szimfonikus Zenekarral, Takács Nagy Gábor vezénylete alatt, a svájci Neues Zürcher Orchesterrel, az erdélyi Kárpát-medencei Fesztiválzenekarral és a Székelyföldi Filharmóniával. 2012-ben koncertmestere a Philharmonie Valiant-nak. 2008-ban elnyerte a Ruha István nemzetközi hegedűverseny II. ex aequo díját. Kiváló tehetségét ösztöndíjjal méltatta a fribourgi Fondation Clara Messagere-Eleonore Pieters (2005-2008), a Fondation Lalive, Genf (2006-2009), a Schweizerische Interpretenstiftung (2010) és a Stiftung Lyra (2010) is. Jelenleg a berni szimfonikus zenekar első hegedűse. Zerkula György egy 1788-ban, Tomasso Balestrieri által készített mesterhegedűn játszik.
 

Az esemény Facebook-oldala

www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz