Székelyföldi közművelődési szakmai nap

szekelyfoldi szakmai nap 2022apr

Széman Péter EMKE-elnök és Széman Emese Rózsa, a Szabédi Emlékház vezetője vett részt 2022. április 29-én a Székelyudvarhelyen a környékbeli szervezeteknek rendezett szakmai napon. A szervező az EMKE partnere, a Human Reform Alapítvány volt, szakmai partner a Nemzeti Művelődési Intézet.


A találkozó célja a megívó szerint a következő volt: a Nemzeti Művelődési Intézet keretében működő Makoldi Sándor Központ által koordinált szerves művelődési programok, valamint az ASzakkör program célkitűzései és a hasonló székelyföldi programok közti konkrét együttműködési lehetőségek megtalálása, megbeszélése. Az EMKE mint az NMI romániai stratégiai partnere, a Human Reform Alapítvány partnere, valamint az ASzakkör program Székelyföldön kívüli koordinálója kapott meghívást az eseményre.

Balla Zoltán, a Human Reform elnöke köszöntője után Závogyán Magdolna, az NMI ügyvezető igazgatója beszélt a magújult székházról és az ott folyó munkáról, az intézet középtávú stratégiai terveiről. Megemlítette a székházlátogatási lehetőségeket (szervezett utak), és részletesen beszélt a jelenleg futó, illetve ősztől induló szakkörökről. Premierként itt mutatták be az ASzakkör program első évéről készült kisfilmet.

Kávészünet után Balla Zoltán a székelyudvarhelyi Szerves Műveltség Kollégiuma programjait ismertette, majd Gyöngy Péter, a nemrégiben alkult NMI Makoldi Sándor Központ vezetője beszélt a szerves magyar műveltség gondolatáról, témaköreiről. Külön figyelmébe ajánlotta a jelenlévőknek az NMI keretében indított Szarvasnyomon szabadegyetemet, melynek előadásait online bárhonnan követni lehet. A bemutatót műhelybeszélgetés követte.

A délutáni folytatásban dr. Juhász Erika szakmafejlesztési igazgató, Závogyán Magdolna előadását kiegészítve röviden összefoglalta az NMI képzési rendszerét, illetve az ASzakkör program helyét a Hagyományok Házával való együttműködésben: amint a teljes küldetésében is, az NMI itt is az alulról jövő, nem professzionális, hanem közösségi élményt adó programok szervezője, koordinálója. A szakkörök célja sem a népi iparművészek „képzése”, hanem a kisközösségek megerősítése, a közösségi lét és az ebből fakadó átörökítés lehetőségének megteremtése. A bemutatót ez esetben is műhelybeszélgetés követte, melynek keretében megismerhették a jelenlévők Molnár György partnerségi központvezetőt is.

Az Aszakkör program 2022 őszétől immár 14-féle szakköri tevékenységgel indul útjára.

 

-szer-
Kiemelt képen az asztalnál balról jobbra: Molnár György, Juhász Erika, Závogyán Magdolna, Balla Zoltán, Gyöngy Péter. További képek a Facebook-oldalunkon.