Úrihímzés kiállítás és előadás

A sárospataki Lorántffy Zsuzsanna Hímző Műhely úrihímzés kiállítása nyílik meg 2017. május 11-én, csütörtökön, 18 órakor a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii / Majális u. 5.). A kiállítást Csatlósné Komáromi Katalin, a sárospataki A Művelődés Háza és Könyvtára igazgatója méltatja. A megnyitót Pocsainé dr. Eperjesi Eszter lelkész-etnográfus ismeretterjesztő előadása követi Lorántffy Zsuzsanna udvarának értékteremtő munkája az egykori Magyarországon és Erdélyi Fejedelemségben címmel.

A 17. század elején kialakult úri hímzést a magyar népi hímzés ősének tekintik. Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszony sárospataki udvarában a kor legbefolyásosabb nemes családjainak lányai tanulták ennek a hímzésnek a fortélyait. A történelmi hagyományok nyomán a sárospataki Lorántffy Zsuzsanna Hímző Műhely alkotói újraélesztik a legszebb hagyományait e kornak. A kiállítás a mai hímző műhely legszebb munkáiból nyújt át egy gyönyörű válogatást. A tárlathoz Pocsainé dr. Eperjesi Eszter – a téma magyarországi legjobb ismerője – előadása csatlakozik.

Az EMKE Észak-magyarországi Képviseleti Irodája, a Zempléni Múzsa Alapítvány és az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház közös rendezvényének keretében megnyíló kiállítás június 9-ig tekinthető meg, hétfőn, kedden és pénteken 10-13, szerdán és csütörtökön 13-17 óra között, valamint a rendezvényeink alkalmával.

Szeretettel várunk mindenkit!

Az esemény Facebook-oldala

www.emke.ro/gyorkos-manyi-albert-emlekhaz-cimlap
www.facebook.com/emkegyorkoshaz
Közönségünk csoportja: www.facebook.com/groups/466663906846475