"Mondd meg nekem, mit dalolsz..." Oláh Boglárka és Oláh Mátyás Kodály-emlékestje

"Mondd meg nekem, mit dalolsz..." címmel Oláh Boglárka zongoraművész és Oláh Mátyás gordonkaművész Kodály-emlékestjére kerül sor a 8. Kolozsvári Magyar Napok keretében 2017. augusztus 15-én, kedden, 19 órakor a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.).

„Mondd meg nekem, mit dalolsz, megmondom, ki vagy.” (Kodály Zoltán)
Történt Önnel már olyan, hogy valaki megbélyegezte a zene miatt, amit hallgat? Kinevették, megmosolyogták amikor alig hallhatóan dúdolt vagy fütyörészett... pedig csak annyi történt, hogy megérintette egy dallam. Azóta beszélt még valakivel a zenéről? Vajon tényleg ennyire árulkodik rólunk, ahogy a zeneszerző mondja? Fel kell-e vállalnunk a zenét, ami közel áll hozzánk? Fel kell-e vállalnunk önmagunkat? Kodály zenéje ébresztett rá talán először arra, hogy a zene több. És Ön mit dalol?

A rendezvény szervezője a Györkös Mányi Albert Emlékház.

Szeretettel várunk mindenkit!

***
Oláh Boglárka hatévesen kezdett zongorán tanulni a kolozsvári Augustin Bena Zeneiskolában Tóth-Guttmann Emese tanítványaként, majd Sigismund Toduță Zenei Főgimnáziumban folytatta Papp Tibor növendékeként. Sikeres érettségi vizsga után a Ghoerghe Dima Zeneakadémia zongora szakos hallgatója lett dr. Daniel Goiți és dr. Silvia Sbârciu tanárok osztályában, majd ugyanitt végezte a magiszteri képzést is. Egyetemi évei alatt két félévben is külföldi tanulmányúton vett részt: az alapképzés 3. évében a salzburgi Mozarteum Zeneakadémián Rohmann Imre tanár úr növendéke volt, a mesterképzés alatt pedig a bécsi Zeneakadémián Gordon Murray-nél csembalót illetve Martin Hughes-nál zongorát tanult. 2016 őszétől a kolozsvári Zeneakadémia doktori iskolájának hallgatója. Számos mesterkurzuson vett részt nemzetközi hírű szakemberek irányításával, valamint országos és nemzetközi fesztiválok és versenyek résztvevője és díjazottja.

Oláh Mátyás nyolcéves volt, amikor csellózni kezdett Moré Mariana tanítványaként a kolozsvári Augustin Bena Zeneiskolában, középiskolásként pedig Török Béla tanítványa volt a Sigismund Toduță Zenei Főgimnáziumban. 2006-ban kezdte egyetemi tanulmányait a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetben, valamint a Gheorghe Dima Zeneakadémia cselló szakán dr. Vasile Jucan tanítványaként. Számos zenei verseny, fesztivál, mesterkurzus résztvevője volt az elmúlt években. 2010-2017-ig a Sigismund Toduță Zenei Főgimnázium csellótanára. Nyaranta zenei táborokat szervez csellón játszó diákoknak. A mesterképzés befejezése után gyakornok lelkész Kisbácsban, majd 2013 őszétől az Aranyos menti Kercseden lelkipásztor.

A testvérek több mint tíz éve kamarazenélnek együtt, számos közös fellépést tudhatnak maguk mögött.

A duó Facebook-oldala

***
Az esemény Facebook-oldala

www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz
Közönségünk Facebook-csoportja