Ady Endrére emlékeznek szülőfalujában, Érmindszenten a hét végén

Ökumenikus istentisztelettel és Marosán Csaba kolozsvári színművész pódiumműsorával emlékeznek Ady Endrére szülőfalujában, Érmindszenten szombaton 11 órától – közölte a szervező Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE).

Az érmindszenti (Adyfalva) református templomban, majd a költő szülőházának kertjében tartják a rendezvényt a járványügyi szabályok betartásával. A megemlékezés nagy részéhez a résztvevőknek fel kell mutatniuk az oltásigazolást, a helybeli református templom az egészségügyi előírások szigorú betartása mellett 60–65 személynél többet nem tud befogadni.

A program 10 órakor kezdődik a faluba beszolgáló Nagy Jácint római katolikus és Forró Csaba református lelkész áhítatával. Ezt követően Az Értől az Óceánig címmel Marosán Csaba színművész mutatja be a jelenlevőknek az erre az alkalomra összeállított pódiumműsorát.

A vártnál népesebb érdeklődés esetén a szervezők igyekeznek hangosítóval biztosítani, hogy a templomon kívül rekedtek is figyelemmel kísérhessék az előadóművész várva várt műsorát. A templomi programot követően az Ady-emlékház udvarán álló szobor előtt Marosán Csaba néhány Ady-költeményt mond el, majd koszorúzással zárul az idei főhajtás.

Az érdeklődők népes táborát vonzották az évek során az érmindszenti zarándoklatok, ennek lesz a folytatása a mostani rendezvény, amely méltó és értékes programja kíván lenni a szülőföld Ady-kultusza éltetésének.

Ady Endre 1877. november 22-én született a Bihar megyei településen, Budapesten hunyt el 1919. január 27-én. A huszadik század egyik legjelentősebb magyar költőjeként, a magyar politikai újságírás egyik legnagyobb alakjaként tartják számon. Költészetének témái az emberi lét minden jelentős területére kiterjednek. Hazafi és forradalmár, példamutató magyar és európai. A szerelemről vagy a szülőföldjéről írt versei éppoly lényeges kifejezései az emberi létnek, mint a szabadság, az egyenlőség, a hit vagy a mulandóság kérdéseiről írott költeményei.

www.kronikaonline.ro, 2021. november 19.