Karády Katalin-emlékest

Különleges lehetőség intézményünk életében, hogy a 8. Kolozsvári Magyar Napok alkalmából a Balassi Intézet Magyar Kulturális Központ sepsiszentgyörgyi fiókintézetével karöltve bemutathatjuk a Szépmíves Könyvsorozat egyik sikerdarabját, Péter Zsolt Ne kérdezd, ki voltam – Karády Katalin, a díva emlékére című kötetet. Az eseményen jelen lesz Péter Zsolt színháztörténész, a könyv szerzője, valamint Kovács Attila Zoltán, a könyvsorozat szerkesztője, akikkel az est házigazdája, Szebeni Zsuzsa színháztörténész, a Balassi Intézet Magyar Kulturális Központ sepsiszentgyörgyi fiókintézetének vezetője beszélget. Az élményt Vindis Andrea, a Kolozsvári Magyar Színház művésznője teszi teljessé, aki a díva néhány halhatatlan dalát adja elő Szép András zongorakíséretével.

„Negyedszázaddal a színésznő halála után elérkezett az ideje annak, hogy színháztörténeti források segítségével megrajzoljuk Karády Katalin félbetört pályaképét, és rekonstruáljuk életrajzát. Nem kezdtünk újabb oknyomozásba s elméleti fejtegetésbe – ehelyett a rendelkezésre álló ismeretanyagot összegeztük. A gazdagon illusztrált kiadvány különlegessége, hogy QR-kód segítségével a díva máig kiadatlan felvételeit is letöltheti az olvasó.” – írja a kötet szerzője Péter Zsolt, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársa.

Szeretettel várunk mindenkit a 2017. augusztus 16-án, szerdán, 18 órakor a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.) sorra kerülő eseményre!

A rendezvény szervezői a Györkös Mányi Albert Emlékház és Balassi Intézet Magyar Kulturális Központ Sepsiszentgyörgy. Partnerintézmények: Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, Szépmíves Kiadó.


Az esemény Facebook-oldala

www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz
Közönségünk Facebook-csoportja