Kiss János: Györkös Mányi Albert kiállítása – Tordaszentlászlón

Alig egy hónapja adtunk hírt Balázs Péter magyarfenesi kiállításáról és most hasonló kezdeményezéssel örvendeztet meg ez a vidék. Ez alkalommal Tordaszentlászlón nyílt kiállítás. A falu szülötte: Györkös Mányi Albert, mintegy húsz képét vitte haza és állította ki az óvoda helyiségében. Az esemény jelentőségét az is aláhúzza, hogy erre a kiállításra a helyi Dalkör tevékenységének 80. évfordulóján került sor. De az is érdekessé és izgalmassá teszi, hogy a művésznek ez az első egyéni kiállítása. Igaz, mindössze hét éve fest, viszont azóta – az idei, őszi tárlatot kivéve – minden tartományi tárlaton jelen volt képeivel.

Egyéni kiállítás – minden esetben felmérés is: hova jutott el a művész? Györkös Mányi Albert nagy utat tett meg ezalatt a hét év alatt. Elsősorban kialakította a maga színekből, mesehangulatból, egyszerű formákból gyúrt világát. Olyan képi nyelvet talált, – a naiv művészet formanyelvét –, amelyet egyetlen pillanatig sem béklyóztak konvenciók, nem befolyásolták ítész-szempontok, a tiszta, gyermeki tevés vezette csak ecsetjét; festett az alkotás gyönyörűségéért. Mindez egyben biztosíték is arra, hogy faluja megérti képeit. Annál is inkább, mert azokat a képeit válogatta, vitte ki, amelyek a gyermekkor felejthetetlen élményeiből ihletődtek, vagy a falusi élethez, még inkább a természethez vannak közel.

Balázs Péter magyarfenesi kiállítása mellett ez a mostani kiállítás is arról tanúskodik, hogy rendkívül nagy érdeklődés van faluhelyen is a hasonló kezdeményezések iránt, ami a legkifejezőbb jele, hogy megéri a szervezéssel-rendezéssel járó fáradságot.

Szívesen látnánk a művész egyéni kiállítását Kolozsváron is.

Kiss János, Művészeti Napló, 1969. november 25.