SAJTÓVISSZHANG

Színekben is muzsikál a világ

Györkös Mányi Albert művészete különleges színfoltja az erdélyi képzőművészetnek, elsősorban azért, mert világa, ábrázolásmódja eltér attól a megszokottól, a hagyományostól, az elvárttól, amely a hatvanas-nyolcvanas évek művészetét jelentette.
Marosvásárhelyi Rádió, 2022. május 16.

Györkös 100

Az (újra)felfedezés örömét élhették át azok a művészetkedvelők, akik a Maros Megyei Múzeum várbeli székházában rendezett jubileumi kiállításon találkozhattak a száz éve született Györkös Mányi Albert festményeivel.
Népújság, 2022. május 13.

MAGYARADÁS / Györkös 100

Györkös Mányi Albert, a klarinét tanárból lett festőművész, az idén lenne 100 éves. Ebből az alkalomból életmű kiállítást szerveztek a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban, az egykori Bánffy palotában. Összeállításunkban bemutatjuk a művész hagyatékát őrző és kutató személyeket, amit keretbe foglal egy régi barát emlékezése.
TVR1 - MAGYARADÁS az egyesen, 2022. május 3.

Apró, de fontos adalékok – új kötetét mutatta be a bonchidai Bánffy-kastély monográfusa

20 évvel a bonchidai Bánffy-kastélyról szóló monográfiájának közzététele után újabb könyvben, ezúttal témák szerint csoportosítva foglalta össze az azóta bővített ismereteket Gy. Dávid Gyula építész. A Polis Könyvkiadó gondozásában 2021-ben megjelent kötetet a szerző vetített képes előadással mutatta be péntek este a kolozsvári EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházban.
maszol.ro, 2022. április 30.

Marosvásárhelyre utazik a Györkös Mányi Albert emlékkiállítás

Marosvásárhely a Györkös Mányi Albert zenetanár-festőművész születésének 100. évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysorozat következő állomása. Az emlékkiállítás május 3-án, kedden 18 órakor nyílik a Maros Megyei Múzeum várbeli kiállítóterében.
maszol.ro, 2022. ápr. 26.

Györkös Mányi Albert-emlékév

Györkös Mányi Albert-emlékév – riport
Agnus Rádió, 2022. április 14.

Határok nélkül: Egy virágban benne van az egész világ – Györkös Mányi Albert életmű kiállítás Kolozsváron

Virágot festeni nagyon nehéz, mert egy virágban benne van az egész világ – vallotta Györkös Mányi Albert festőművész.
Kossuth Rádió, 2022. április 9.

Györkös Mányi Albert már az első képein következetes művészi világot épített – az életműkiállítás kurátorát kérdeztük

Gyermeki percepció, emlékezés, álomképek, sajátos Kalevala-értelmezés és egy párizsi út – hogyan ragadható meg magyar és nemzetközi kontextusban a száz éve született Györkös Mányi Albert festészete? Ennek fontos elemeiről, jellemzőiről kérdeztük Ladó Ágota művészettörténészt, a festő Álomképek című kolozsvári, április 17-ig látogatható életmű-kiállításának szakkurátorát.
maszol.ro, 2022. április 6.

Expoziția Györkös 100

Expoziția Györkös 100 – expoziție de pictură organizată cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea lui Albert Györkös Mányi
I Like Cluj, 2022. április 2.

Metszetekben rejlő másfajta és közben mégis ismerős Györkös-világ

Györkös Mányi Albert zenetanár-festőművész emléke és munkássága előtt tisztelegve születésének 100. évfordulóján Györkös 100 címmel indította útjára kiállítás- és rendezvénysorozatát az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) által működtetett Györkös Mányi Albert Emlékház a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézettel partnerségben.
szabadsag.ro, 2022. április 2.

Álomvilág, arctalan emberek, mitikus állatok - száz éve született Györkös Mányi Albert, két művészeti ág apostola

A kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékház kiállítássorozatot szervez Györkös 100 címmel, névadója, a zenetanár-festőművész születésének 100. évfordulója tiszteletére a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy partnerségével és Magyarország kolozsvári főkonzulátusának fővédnökségével.
ErdélyiNapló.ro, 2022. márc. 31.

Györkös 100: együtt van jelen az idill és az idill megbomlásának veszélye is

100 éve született Györkös Mányi Albert zenetanár-képzőművész. Györkös 100 címmel az ő festményeiből nyílt tárlat a kolozsvári Művészeti Múzeumban.
kolozsvariradio.ro, 2022. március 29.

Györkös 100 – kiállítás Kolozsváron

A kolozsvári Művészeti Múzeumban megnyitott Györkös Mányi Albert kiállítás a "Györkös 100" emlékév rendezvénysorozat részeként április 17-ig tekinthető meg.
Erdélyi Figyelő, 2022.március 28.

100 de ani de la nașterea pictorului GYÖRKÖS MÁNYI. Expoziție omagială la Muzeul de Artă

Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea profesorului de muzică și pictorului ALBERT GYÖRKÖS MÁNYI, Casa Memorială din Cluj ce-i poartă numele și funcționează în cadrul Societății Maghiare de Cultură din Transilvania, în parteneriat cu Institutul Liszt din Sfântu Gheorghe organizează o serie de expoziții și evenimente sub titlul GYÖRKÖS 100.
clujulcultural.ro, 2022. március 26.

Bevezetés Györkös Mányi Albert világába

A kolozsvári Bánffy-palotában működő Művészeti Múzeumban megnyitott tárlattal kezdődött el szerdán, március 23-án a Györkös Mányi Albert-emlékév, amelynek rendezvényei az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékháza és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy szervezésében, a festő születésének 100. évfordulója jegyében zajlanak.
muvelodes.net, 2022. március 25.

„Megkondul a gótika lelke” – életmű-kiállítással emlékeznek Kolozsváron Györkös Mányi Albertre

A falusi gyermekkor álomszerű emlékképeiből és benyomásaiból, zenéből és intenzív színekből építette fel sajátos, szorongást sem nélkülöző „mesevilágát” a száz éve született Györkös Mányi Albert. Hagyatékának gondozói emlékévet hirdettek, amely nagyszabású életmű-kiállítással indult szerdán a Kolozsvári Művészeti Múzeumban.
maszol.ro, 2022. március 24.

GYÖRKÖS 100

Expoziție de pictură organizată cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea lui Albert Györkös Mányi | | Kiállítás Györkös Mányi Albert születésének századik évfordulója alkalmából
Muzeul de Artă Cluj-Napoca, 24 martie 2022

A festő-zenetanár egyszerre komor és mesés világába kalauzol a Györkös 100 emlékév kolozsvári nyitókiállítása

A száz éve született Györkös Mányi Albert festőművész, zenetár munkássága előtt tiszteleg az az emlékév, amelyet szerdán kiállításmegnyitóval indítottak el a Kolozsvári Szépművészeti Múzeum termeiben.
Krónika, 2022. március 24.

Aktuális - Györkös 100 - Álomképek

Életműkiállítás és katalógusbemutató nyílik Györkös Mányi Albert születésének 100. évfordulója alkalmából a kolozsvári Bánffy Palotában működő Művészeti Múzeumban március 23-án, 18 órától. A részletekről Kós Katalint, a Györkös Mányi Albert Emlékház vezetőjét és programszervezőjét, a Györkös-hagyaték gondnokát kérdeztük.
Agnus Rádió, 2022. március 18.

GYÖRKÖS 100

A megemlékezéssorozat kettős eseménnyel indul, március 23-án Kolozsváron elsőízben mutatják be a GYÖRKÖS 100 emlékkiállítást, valamint az ÁLOMKÉPEK című katalógust, március 24-én pedig a Györkös Emlékházban a Polis Könyvkiadó gondozásában 2021-ben megjelent Györkös Mányi Albert grafikái című albumot.
muvelodes.net, 2022. március

Györkös 100

Rendezvénysorozattal készülnek Györkös Mányi Albert születésének 100. évfordulójára. A tervezett rendezvényekről Kós Katalin, a Györkös Mányi Albert Emlékház vezetője és programszervezője, valamint Ladó Ágota művészettörténész, a kiállítások szakkurátora számolnak be.
Erdélyi Figyelő, 2022. március 3.

Nagyszabású rendezvénysorozattal tisztelegnek Györkös Mányi Albert festőművész, zenetanár életműve előtt

A száz éve született Györkös Mányi Albert festőművész életműve előtt tiszteleg az a nagyszabású, több helyszínre tervezett rendezvénysorozat, amelyet március 23-án egy kolozsvári kiállítás nyit meg.
kronikaonline.ro, 2022. márc. 3.

Egész éves rendezvénysorozatot szerveznek Györkös Mányi Albert születésének századik évfordulóján

A kolozsvári EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház kiállítássorozatot szervez 2022-ben Györkös 100 címmel, névadója, a zenetanár-festőművész születésének 100. évfordulója tiszteletére, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy partnerségével és Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának fővédnökségével.
muvelodes.net, 2022. február 27.

Rendezvénysorozattal készülnek Györkös Mányi Albert születésének 100. évfordulójára

Györkös 100 címmel kiállítássorozatot szervez 2022-ben a kolozsvári EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház, névadója, a zenetanár-festőművész születésének 100. évfordulója tiszteletére. Az események a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy partnerségével és Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának fővédnökségével zajlanak.
Szabadság, 2022. február 21.