Andrejszki Judit | Zenés történelemóra

A Romániai Magyar Zenetársaság által szervezett, Kolozsvári Zenei Napok Hagyomány hagyományozódása Kodály, Bartók, Dohnányi, Veress, Ligeti alkotói örökségének szellemében elnevezésű több napos rendezvény keretében Andrejszki Judit barokk szoprán és csembalóművész Zenés történelemóra című műsorát mutatja be 2017. november 15-én, szerdán, 19 órától a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Majális / Republicii u. 5.).

Andrejszki Judit a magyar régizenei élet jelentős alakja, aki világszerte népszerűsíti a magyar régizenét. Ennek aktív résztvevőjeként különös hangsúlyt fektet a régi korok zenéjének és hangzásvilágának bemutatására, mesterkurzusokon történő átadására. Rajongói által angyali jelzőt viselő hangjával és egyedi, őserőből táplálkozó előadásmódjával 1987 óta számos országban és helyszínen kápráztatja el közönségét. Alapító tagja a Musica Profana régizene együttesnek és a Corvina Consort énekegyüttesnek. Közel tíz éve pedig Sebestyén Márta népdalénekessel koncertezik a világ különböző pontjain.

Szeretettel várunk mindenkit!

Az előadóművészről részletesebben itt
Az esemény Facebook-oldala

A rendezvény teljes programja
www.rmzt.ro
www.zeneinapok.ro

www.emke.ro/gyorkos-manyi-albert-emlekhaz-cimlap
www.facebook.com/emkegyorkoshaz
Közönségünk Facebook-oldala

***

A Romániai Magyar Zenetársaság (RMZT) tevékenysége a kiemelkedő magyar zeneszerzőink, előadóművészeink, fiatal tehetségeink bemutatása hangversenyek, emléknapok, fesztiválok, vetélkedők, konferenciák, workshopok keretében.

1995-től jobbára egyetlen kiemelkedő nagyságra (Liszt, Bartók, Kodály, Dohnányi, Veress, Ligeti) koncentráltunk. Ilyenek voltak a Bartók Emléknapok 1995, a Kodály Emléknapok 1997, a Zsurka Péter Emléknapok 1999, a Balogh Ferenc Emléknapok 2000, a Vermesy Péter Emléknapok 2008, a Liszt Ferenc Emléknapok 2011, a Veress Sándor Emlékkoncertek 2013, a Ligeti workshopunk 2013, a Dohnányi Emléknapok 2015, és a Mozart-Bartók Emléknapok 2016-ban.

A továbbiakban egyre világosabbá vált, hogy a „Hagyomány hagyományozódása” kérdését, magyar vonatkozású történetét, a tradíció és a jövő, a tanár-tanítvány kapcsolatán keresztül, az alkotói kontinuitás szellemében célszerű bemutatni, „becsempészni” az erdélyi köztudatba. Ez a szellemi, alkotói közösség, függetlenül attól, hogy mindegyik szerző saját, szuverén alkotói világkarrierjét járta végig, a különbségeken túl mindig felsejlik a közös gyökér. A kortárs magyar zenetudomány és kiváló kutatási eredményei is megerősítenek abban, hogy a magyar zenetörténet a „Hagyomány hagyományozódása” szemléletében értelmezhető és értelmezendő hitelesen.

Az RMZT a Kolozsvári Zenei Napokra a magyar zenei élet kiválóságait hívta meg – együtteseket, előadóművészeket –, hogy megosszák velünk zenei örökségünk nagyszabású dimenzióit.

A rendezvény fővédnöke: Mile Lajos kolozsvári főkonzul.