Épített örökségünk Maros megyében - fotópályázat

A Marosvásárhelyi Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület fotópályázatot hirdet ÉPÍTETT ÖRÖKSÉGÜNK MAROS MEGYÉBEN címmel, a Székelyföld Napok keretében. Országos szinten Maros megyében található a legtöbb kastély és gazdag, sokszínű épített örökség (kastélyok, várak, tornyok, templomok, emlékházak, múzeumok, paloták stb.). Szeretnénk megmutatni a nagyvilágnak itteni értékeinket. 

Részvételi feltételek

A fotópályázaton életkortól, nemtől, szakmától függetlenül bárki részt vehet, aki szeret fényképezni, alkotni és az általa készített fényképpel, fényképekkel szeretné másoknak is megmutatni Maros megye ékes kulturális örökségét.

A részvétel ingyenes, a fotókat elektronikusan kell benyújtani a következő e-mail-címre: [email protected] . A levél címe: ÉPÍTETT ÖRÖKSÉGÜNK MAROS MEGYÉBEN. A fényképekkel együtt mellékelni kell a fotó címét, helyét, és egy rövid leírást, illetve az alkotó elérhetőségi adatait (nevét, telefonszámát, e-mail-címét). A beküldött fotók száma versenyzőként maximum tíz, viszont ugyanarról a témáról (kastélyok, várak, tornyok, templomok, emlékházak, múzeumok, paloták stb.) legtöbb két fotóval lehet pályázni. A nyertes alkotónak díja átvételekor igazolnia kell magát. Csakis olyan fotókkal lehet jelentkezni, amelyeknek egyedüli és kizárólagos szerzője a versenyző. 

A beérkezett fotók legjobbjaiból kiállítást szervezünk. A beküldött fotó elküldésével a versenyző automatikusan elfogadja a feltételeket, és hozzájárul, hogy a szervezők kiállításokon, publikációkban, médiafelületeken a képeiket felhasználják.

 

Határidők

A fotók szeptember 15-ig lehet beküldeni. Értékelésük, elbírálásuk október 5-ig lezárul. A nyertes fotókat a Székelyföld Napok keretén belül díjazzuk.

 

Megfelelési kritériumok

* A fénykép megfelel a fotóverseny tematikájának

* Javasolt méret: 4-5 MB

* Felbontás: min. 3.000px, arányos eloszlás hosszúság, illetve szélesség szempontjából

* Nyomtatási képminőség 300dpi

* A fénykép lehet színes vagy fekete-fehér

* A kép feldolgozása során a korrekció a következő digitális módosításokból állhat: szintek (levels), gradációs görbék (curves), színegyensúly (color balance), színezet/telítettség (hue/saturation) és fényerő/kontraszt (brightness/contrast), árnyékok/csúcsfények (shadow/highlight). 

* A fotókollázs elfogadott, viszont a fényképek nem tartalmazhatnak kereteket vagy vízjelet (watermark) 

* Képelemek eltávolítása vagy hozzáadása (cloning, 

healing, filtre art stb.) nem megengedett. 

Nem zsűrizik és kizárják a következő képeket:  politikai vonatkozású képek, agresszív, obszcén, rágalmazó és 

sértő tartalmat bemutató képek, reklámot tartalmazó képek, illetve amelyek nem felelnek meg a részvételi feltételeknek.

 A zsűri és zsűrizési feltételek

 A zsűri tagjai:

Both Gyula fényképész, a Marx József Fotóklub elnöke 

Dr. Ábrám Zoltán fényképész, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület alelnöke

Barabási Attila Csaba fényképész, a marosvásárhelyi Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület elnöke

Díjak:

I. díj: 1500 lej

II. díj: 1200 lej

III. díj: 1000 lej.

A jelentkezéskor elkért elérhetőségi adatokat (e-mail, telefon) arra az esetre használják a szervezők, hogy a nyertes alkotót értesíthessék, és átvehesse díját. A szervezők telefonon és e-mailen értesítik a nyertes fényképek alkotóit, akik személyazonosságukat kell igazolják a díj átvételekor. Amennyiben az értesítést követő 48 órán belül a nyertes pályázó nem igazolja magát telefonon vagy e-mailen ahhoz, hogy átvehesse a díját, a zsűri újabb nyertest fog meghatározni. A szervezők fenntartják a jogot, hogy szükség esetén módosíthassák a verseny nyerteseinek nyilvánosságra hozatalát, erről értesítve a nyilvánosságot és megtartva a bejelentett díjak számát és értékét. 

Barabási Attila Csaba

A marosvásárhelyi EMKE elnőke